En sport som har blivit allt mer populärt är hundkapplöpning. Det kommer allt fler banor runt om i Sverige och det har till och med blivit populärt att spela på odds på denna sport. Den vanligaste rasen som används för race är vinthund, detta helt enkelt för att den är den hundras som är snabbast. Tävlingarna genomförs på en bana som är oval och det gäller för jyckarna att komma först över mållinjen.
Sträckor
Hundkapp sker huvudsakligen i tre sträckor:
- 320 meter
- 550 meter
- 780 meter
Men det kan förekomma race på endast 100 meter och då kallas sådana hundkapplöpningar för superspring.
Hundarna
I Sverige är det vanliga sällskapshundar som springer i race och innebär att de inte ”arbetar” som hundkapplöpningshundar. Men i de engelsktalande länderna Amerika, Irland, Australien och England arrangeras tävlingar för jyckar som är professionella.
Detta beror på att hundkapp i dessa länder är oerhört populärt bland befolkningen. Det finns till och med en minister som är ansvarig för dessa race i Australien. I denna typ av lopp är det i princip bara Greyhounds som springer och därför kallas dessa kapplöpningar för Greyhound Racing. Men det finns andra raser som även tävlar i dessa tävlingar och det är:
- Slougi
- Italiensk vintehund
- Whippet
- Saluki
- Afghanhund
Tävling
När det är dags för tävling och det tillhör inte ovanligheten att racen sänds på tv. Hundarna springer på en bana med ett underlag av sand. Jyckarna ställs i varsin bur, längs startlinjen och väntar på att startskotten ska avfyras. I samband med startskottet, öppnas burarna och de kan börja jaga en “hare” (attrapp) som är tillverkad av textilier eller plast i långa remsor.
Attrappen sitter fast på en arm, som i sin tur är fastsatt på en vagn. Vagnen dras automatiskt runt banan på räls med hjälp av en vajer. Det är en elektrisk motor som drar i kabeln och som är placerad i startdepån.
De hundarna som ligger på elitnivå inom hundracing kan komma upp i en hastighet på cirka 85 km/h. När hundkapplöpningen började en gång i tiden som sport, användes en riktig hare, som så småningom bytte ut mot ett substitut, för att undvika djurplågeri.
Hundkapphistorian
Hundkapp har blivit omtalad redan på 100-talet e.Kr, men sporten blev inte framgångsrik och trendig förrän på 1800-talet. Detta skedde i England och är än idag fortfarande populär i landet. Englands första hundkapplöpningsbana byggdes under 1920-talet och därefter spreds sig sporten över hela världen, som exempelvis Irland och Australien.
Hundkapplöpning i Sverige
Det var först på 1950-talet som sporten kom till Sverige och blev populär hos det svenska folket. Det är Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund (SHCF) som arrangerar racen i Sverige. I dagsläget är det cirka 650 personer som håller på med hundkapp och drygt 1 000 hundar som tävlar. Sveriges största klubb för hundrace är Stockholms Hundkapplöpningssällskap (SHS). Det arrangeras omkring 100 race per år i Sverige och i juli varje år genomförs SM i hundkapplöpning.
Banor
Allt som allt finns det 12 banor för hundrace i Sverige och vissa av dessa banor är så kallat rikspelsbanor och några av banorna ligger i Landskrona, Borås och Skellefteå. Resterande är lokalbanor, där mindre kapplöpningar och träningar hålls som exempelvis i Sundsvall, Västerås, Simrishamn och Älvsbyn. Så har du tur så kan du kanske få uppleva en spännande hundkapplöpning i närheten där du bor!