Jakthundar

För jägaren är en mycket vältränad jakthund en ovärderlig hjälp när det är dags att jaga ute i markerna. En jakthund kan ha olika uppgifter när det är dags för jakt, några jakthundsraser används för grytjakt och andra används för att spåra eller driva byten åt jägaren. Oavsett vilken typ av jakthund du har, är den en sak som är gemensam med alla vakthundar och det är att hunden förstår vad du som jägare vill att hunden ska göra. Det har ingen betydelse om jakthunden eller du som jägare är duktiga och bra, finns inte samförståndet kommer inte jakten fungera som den ska. Därför bör du och din jakthund göra en viss sorts träning varje dag, i alla fall regelbundet för att hunden ska kunna hjälpa dig när det är dags för jakt.

Träning ska vara kul

Det ska egentligen vara så att träning ska vara kul, både för jägaren och hunden, men alltför ofta så ser jägaren träningen som jobbig – att träning ses som ett tvång och något som man måste. Därför gäller det att se till träningen blir rolig både för dig och din hund. Du behöver egentligen bara bryta rutinerna och träna en helt annan dag eller lägga in något kul i träningspasset. Något som gör att du och hunden blir på ett bättra humör och gör att ni båda presterar betydligt bättre under er träning.

Repetera

Var det ett tag sedan ni var ute och jagade, kan det vara all idé att fräscha upp träningen innan ni ger er ut på jakt. För då blir det lättare för hunden att komma ihåg vad du förväntar dig av den vilket gör att ni dessutom kan börja samarbeta bättre. Det är extra viktigt att repetera om du har en unghund som inte har varit med om så många jakter, men även för äldre jakthundar som kanske inte lika smarta och starka som de var en gång i tiden.

Innan ny jaktmetod

Funderar du på att prova en ny jaktmetod, är det viktigt att träna med hunden innan. Du kanske vill prova ett nytt vapen, ett nytt avstånd, från ett annat håll eller jagar efter annat villebråd. Så därför är det viktigt att träna detta med din hund och gör att ni blir synkade igen. För du kan inte begära att din hund ska förstå något på egen hand när ni är ute och jagar utan det är din uppgift att se till att hunden förstår den nya tekniken eller vilken ändring som nu har gjorts, för att vara dig till hjälp ute i markerna.

Säkerhet

Säkerheten är absolut det viktigaste för dig och din hund. När ni tränar, se till att du låter hunden vila. En hund behöver minst två dagars vila i veckan. Dessutom skadar det inte att ge hunden lite extra mat och proteiner på era träningsdagar, vilket gör att hunden återhämtar sig fortare efter träningen.

När ni väl är ute på jakt kan det underlätta att ha ett GPS-halsband ifall hunden skulle få upp vittring på ett byte. Samtidigt bör hunden också ha en jaktväst på sig, så att den inte förväxlas med ett villbråd. Men det allra viktigaste är att inte använda sig av en jakthund som inte är redo för jakt, för då kan skaderisken öka för alla inblandade i jakten.