Grenen hundkapplöpning eller hundracing har röster för och emot sig. Många anser att det är en rolig hundsport, andra att det är djurplågeri. Men sporten förekommer och hundar deltar. Men hur är det egentligen med de deltagande hundarna? Får alla raser vara med?
Hundkapplöpning för skojs skull
Man måste inte alltid tävla i hundracing utan man kan låta hundarna springa på skoj, kanske för att se hur snabb den egna hunden är. Man behöver inte tvinga hunden att springa utan det ska vara just lek. Då finns det inget som säger att hunden ska vara av en viss ras för att få springa. Alla hundar kan till exempel ha ett race i en hundpark utan några problem. Men sedan ska man inte sticka under stolen med att en stor sankt bernardshund aldrig kan komma upp i samma hastigheter som en vältränad greyhound hur gärna den än vill. Många som tycker om hundkapplöpnig för betting brukar också se på EM i fotboll.
Får alla raser vara med i tävlingar?
Tävlingar inom hundracing är i regel förbehållna för raser som greyhound och whippet. Det är snabba raser som är framavlade just för att kunna springa. Hundarna tävlar efter ålder, erfarenhet och ras för att allt ska bli rättvist. Det är alltså inte så lätt att finna hundracingtävlingar för schäferhundar. Det finns dock inget som säger att man inte får anordna en tävling för rasen, men en schäfer eller pudel är inte framavlad för att springa på en bana och man kan inte förvänta sig några hastighetsrekord.
Hundkapplöpning i Sverige
I Sverige förekommer hundkapplöpning men sporten har inte blivit så stor. Dels beror det på att det inte finns så många intresserade, och det finns inte så många banor att tävla på, dels har det också att göra med att många anser sporten vara djurplågeri. Men även i Sverige får man låta två eller flera hundar springa i kapplöpning på skoj, kanske på stranden under en skön sommarkväll.