Vakthundar som familjehundar

I Sverige förekommer vakthundar på flera ställen. Hundarna kan användas för att vakta kärnkraftverk, eller för att ha koll på större utomhusutrymmen som är omöjliga att bevaka för en eller två personer. Många vakthundar bor dock hemma hos den väktare som går med dem under tiden de inte jobbar. Men hur är en vakthund som familjehund?

Fördelen med att ha en vakthund hemma

En stor fördel med vakthundar är att de säger till om något inte är som det ska. En duktig vakthund kan meddela sin husse eller matte utan att en utomstående ser det. Vakthunden är inte heller den som backar om något skulle hota och den är tränad att både avväpna och fälla personer. Om någon skulle bryta sig in i ett hus där det finns en vakthund har inbrottstjuven garanterat en del problem.

När vakthunden blir arg

När en vakthund blir arg eller upprörd kan den använda sina tänder för att bita och slita sönder saker eller personer om nödvändigt. Även den snällaste och sötaste vakthund kan triggas av en okänd lukt eller bli svartsjuk på olika sätt och om man inte har koll då kan saker och ting gå väldigt illa. Om hunden biter sönder ett bord är det kanske ingen fara, men är det däremot en barnarm som råkar ut för hundens tänder kan skadorna rent av bli livshotande.

Är vakthunden lämplig som familjehund?

På frågan om en vakthund är lämplig som familjehund kan man svara både ja och nej. Om hunden vistas tillsammans med väldigt små barn utan att någon vuxen närvarar flera timmar varje dag är det kanske inte så lämpligt. Om barnet å andra sidan är ute och går med hunden och något sker kommer en vakthund att göra allt för att skydda sin lillmatte eller lillhusse. Med lite större barn och en hund som är van vid barnen är det i regel inga problem och då brukar det gå bra att ha en vakthund som familjehund.