Vakthundar

Det finns vissa som använder sig av vakthundar av olika skäl. Men vad är egentligen en vakthund egentligen? En vakthund är precis som det låter, en hund som har som arbetsuppgift att vakta något eller någon. Konstigare än så är det egentligen inte. Men det går att dela upp hundar som vaktar i tre olika kategorier. Dels hundar som arbetar som väktare på egen hand eller vaktar boskap ensamma eller tillsammans med en herde, men också en hund som följer med en väktare och patrullerar på en egendom.

Väktarhundar

Några bra raser som används för att vakta egendomar eller liknande är:

  • Rottwieler
  • Dobberman
  • Riesenschnauzer
  • Grand Danois
  • Chow Chow

Dessa raser är några av de hundar som används för att vara väktare. Dessa har till uppgift att vakta egendom av något slag. De kan oftast anses lite aggressiva, men de har blivit utbildade för att se till att ingen obehörig tar sig in på marken. Dessutom så skäller hundarna för att väcka uppmärksamhet när allting inte står rätt till. En riktig vakthund har ingen mänsklig kontakt överhuvudtaget, förutom med sina hundskötare.

Dessa vakthundar har blivit tränade speciellt för sin uppgift. De bor själv i sina hundgårdar när de inte arbetar. Andra vakthundar får vara med sina familjer när de inte arbetar och kan vara mycket kärleksfulla mot sin familj. Detta beror helt och hållet på vad de vaktar för typ av egendom.

Herdehund

En herdehund är precis som det låter– den vaktar olika typ av boskap eller liknande djur, så att inga rovdjur, såsom varg och björn dödar boskap eller förhindrar att människor stjäl djuren. Några av de raserna som används för att vakta andra djur är:

  • Mastiff
  • Kuvasz – som har avlas speciellt för att skydda boskap mot björn, vildsvin och varg.
  • Ovtjarkor – kan vara farlig om de inte känner människan.
  • Pyrenéer
  • Dogo Canario

Dessa vakthundar kan vara väldigt svåra att motivera och är inte samarbetsvilliga. Herdehundar som arbeta ensamma är inte ett dugg intresserade av att skapa någon som helst samhörighet med människor, vilket gör att de kan bitas utan förvarning!

En hund som vaktar djur skäller sällan utan vaktar helt tysta. Hundarna behöver ha stora områden som de patrullerar på och arbeta ostört. Det finns de hundar som arbetar tillsammans med en herde och då vaktar de tillsammans. Dessa hundar är mycket sociala när de inte arbetar. Då vill de gärna ligga på en filt och bara få vara med familjen. De hundar som arbetar med en herde får du träna från början att vara sociala och lyda herdens minsta lilla vink.

Hund med väktare

En hund som följer med väktare, kallas även för patrullhund. En av de vanligaste hundraserna som används för ett sådant arbete är schäferhundar. Dels för att de inger respekt, men också för att de är väldigt lättlärda. Dessa hundar får följa med väktaren under patrullering runt på egendomar, för att dels ge väktaren skydd men också för kunna upptäcka om det finns några inkräktare på egendomen.

När hunden inte arbetar så är det precis som en helt vanlig familjehund som leker med barnen, samt älskar att bli gosad med. Hunden har inte några som helst problem med att skilja sina roller som vakt– och sällskapshund. Det gäller bara att se till att hunden har en ordentlig utbildning och att den ständigt får träning. Allt för att den ska bli motiverad och framför allt tycka det är roligt att arbeta med sin hundförare som är väktare.